Zyxel Forum - Herzlich Willkommen!

Aktuelle Zeit: Sa 22. Feb 2020, 17:47

Alle Zeiten sind UTC + 1 Stunde




Ein neues Thema erstellen Auf das Thema antworten  [ 26 Beiträge ]  Gehe zu Seite Vorherige  1, 2, 3
Autor Nachricht
BeitragVerfasst: Mo 27. Jan 2020, 12:28 
Offline

Registriert: Mi 14. Nov 2018, 19:50
Beiträge: 78
Then everything should work. Are the shares available when you use stock samba? and/or is /etc/samba/smb.conf valid?
Code:
less /etc/samba/smb.conf
Does it define your shares?

Are smbd and nmbd indeed not running when the replacement is started?
Code:
ps | grep mdb


Nach oben
 Profil  
 
BeitragVerfasst: Di 28. Jan 2020, 02:36 
Offline

Registriert: Mi 22. Jan 2020, 02:44
Beiträge: 7
Mijzelf hat geschrieben:
Are the shares available when you use stock samba?


Yes, it runs fine (samba 1, of course, as it is accessible only with smb1 client enabled)
All shares are accessible

Mijzelf hat geschrieben:
Are smbd and nmbd indeed not running when the replacement is started?

Yep, the command output is empty (Though you've mistyped the process name in the code, I've fixed that. And command shows processes for the stock samba).

Any ideas on how to reinstall everything from scratch?


Nach oben
 Profil  
 
BeitragVerfasst: Di 28. Jan 2020, 11:20 
Offline

Registriert: Mi 14. Nov 2018, 19:50
Beiträge: 78
Zitat:
Any ideas on how to reinstall everything from scratch?

Assuming you have installed the Entware-ng zypkg, you should just uninstall the package, reboot, and reinstall. But to be sure nothing remains I would
Code:
su
cd /opt/
pwd # make sure you are inside the /opt/ directory
rm -rf *

and then uninstall the package.


Nach oben
 Profil  
 
BeitragVerfasst: Sa 1. Feb 2020, 03:14 
Offline

Registriert: Mi 22. Jan 2020, 02:44
Beiträge: 7
Thank you!

Unfortunately now opkg is not installing:

Code:
Opened logfile at Fri Jan 31 20:05:53 CST 2020
Flushing memory buffer
    Starting up
Flushing done
[20:05:53] Create symlink /opt -> /usr/local/zy-pkgs/opt
[20:05:53] /opt/etc/init.d/rc.unslung is not available, start installer
[20:05:53]     Info: Opkg package manager deployment...
[20:05:53]     --20:05:53--  http://pkg.entware.net/binaries/armv5/installer/opkg
[20:05:53]     => `/opt/bin/opkg'
[20:05:53]     Resolving pkg.entware.net... 104.27.176.50, 104.27.177.50
[20:05:53]     Connecting to pkg.entware.net[104.27.176.50]:80... connected.
[20:05:54]     HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
[20:05:54]     Length: 127,636 [application/octet-stream]
[20:05:54]     
[20:05:54]     0K .......... .......... .......... .......... .......... 40%  187.56 KB/s
[20:05:54]     50K .......... .......... .......... .......... .......... 80%  712.35 KB/s
[20:05:54]     100K .......... .......... ....                            100%  661.46 KB/s
[20:05:54]     
[20:05:54]     20:05:54 (333.25 KB/s) - `/opt/bin/opkg' saved [127636/127636]
[20:05:54]     
[20:05:54]     --20:05:54--  http://pkg.entware.net/binaries/armv5/installer/opkg.conf
[20:05:54]     => `/opt/etc/opkg.conf'
[20:05:54]     Resolving pkg.entware.net... 104.27.177.50, 104.27.176.50
[20:05:54]     Connecting to pkg.entware.net[104.27.177.50]:80... connected.
[20:05:54]     HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
[20:05:54]     Length: 142 [application/octet-stream]
[20:05:54]     
[20:05:54]     0K                                                       100%    5.53 KB/s
[20:05:54]     
[20:05:54]     20:05:54 (5.53 KB/s) - `/opt/etc/opkg.conf' saved [142/142]
[20:05:54]     
[20:05:54]     --20:05:54--  http://pkg.entware.net/binaries/armv5/installer/libgcc_s.so.1
[20:05:54]     => `/opt/lib/libgcc_s.so.1'
[20:05:54]     Resolving pkg.entware.net... 104.27.176.50, 104.27.177.50
[20:05:54]     Connecting to pkg.entware.net[104.27.176.50]:80... connected.
[20:05:55]     HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
[20:05:55]     Length: 55,220 [application/octet-stream]
[20:05:55]     
[20:05:55]     0K .......... .......... .......... .......... .......... 92%  161.61 KB/s
[20:05:55]     50K ...                                                   100%   38.34 MB/s
[20:05:55]     
[20:05:55]     20:05:55 (174.30 KB/s) - `/opt/lib/libgcc_s.so.1' saved [55220/55220]
[20:05:55]     
[20:05:55]     --20:05:55--  http://downloads.zyxel.nas-central.org/Users/Entware-ng/binaries/armv5/installer/ld-2.22.so-2.6.24
[20:05:55]     => `/opt/lib/ld-2.22.so'
[20:05:55]     Resolving downloads.zyxel.nas-central.org... 23.141.224.195
[20:05:58]     Connecting to downloads.zyxel.nas-central.org[23.141.224.195]:80... failed: No route to host.
[20:05:58]     Retrying.
[20:05:58]     
[20:05:58]     --20:05:58--  http://downloads.zyxel.nas-central.org/Users/Entware-ng/binaries/armv5/installer/ld-2.22.so-2.6.24
[20:05:58]     (try: 2) => `/opt/lib/ld-2.22.so'
[20:06:01]     Connecting to downloads.zyxel.nas-central.org[23.141.224.195]:80... failed: No route to host.
[20:06:01]     Retrying.
....
[20:08:00]     --20:08:00--  http://downloads.zyxel.nas-central.org/Users/Entware-ng/binaries/armv5/installer/libc-2.22.so-2.6.24
[20:08:00]     (try:20) => `/opt/lib/libc-2.22.so'
[20:08:03]     Connecting to downloads.zyxel.nas-central.org[23.141.224.195]:80... failed: No route to host.
[20:08:03]     Giving up.
[20:08:03]     
[20:08:03]     Info: Basic packages installation...
[20:08:03]     /usr/local/zy-pkgs/etc/init.d/Entware-ng: line 596: /opt/bin/opkg: Input/output error
[20:08:03]     /usr/local/zy-pkgs/etc/init.d/Entware-ng: line 596: /opt/bin/opkg: Input/output error
[20:08:03]     /usr/local/zy-pkgs/etc/init.d/Entware-ng: line 596: /opt/bin/opkg: Input/output error
[20:08:03]     /usr/local/zy-pkgs/etc/init.d/Entware-ng: line 596: /opt/bin/opkg: Input/output error
[20:08:03]     /usr/local/zy-pkgs/etc/init.d/Entware-ng: line 596: /opt/bin/opkg: Input/output error
[20:08:03]     /usr/local/zy-pkgs/etc/init.d/Entware-ng: line 596: /opt/bin/opkg: Input/output error
[20:08:03]     /usr/local/zy-pkgs/etc/init.d/Entware-ng: line 596: /opt/bin/opkg: Input/output error
[20:08:03]     /opt/usr/lib/locale/locale-archive: No such file or directory
[20:08:03]     Info: Congratulations!
[20:08:03]     Info: If there are no errors above then Entware-ng was successfully initialized.
[20:08:03]     Info: Found a Bug? Please report at https://github.com/Entware-ng/Entware-ng/issues
[20:08:03] Execute /opt/etc/init.d/rc.unslung start
[20:08:03]     /usr/local/zy-pkgs/etc/init.d/Entware-ng: line 596: /opt/etc/init.d/rc.unslung: not found
[20:08:03] Done /opt/etc/init.d/rc.unslung start
Closed logfile at Fri Jan 31 20:08:03 CST 2020


Feels like repo has old links to nas-central.org.
Last time it was the same but after 100 retries, cleaning up everything it finally installed.

Could you please advise shortcut as I don't really know what worked last time? :-)

Thank you!


Nach oben
 Profil  
 
BeitragVerfasst: Sa 1. Feb 2020, 09:07 
Offline

Registriert: Mi 14. Nov 2018, 19:50
Beiträge: 78
Hm. That's a design bug in MetaRepository, I'm afraid.

When nas-central.org went down, and @shv offered this new repository space, I adapted MetaRepository to be 'mirror-aware'. That means that when a package is downloaded, MetaRepository writes it's url in a known place (/tmp/) so that the postinstall script in the package can use that info to exchange some hardcoded url's in the package.
There are a few packages which need to know where they came from, so that they can download extra resources, if needed. Entware-ng is one of them.

Problem is that it only works when MR is involved. In your case you are re-installing, and the internal package manager just reuses the cached zypkg file. But now the url isn't there anymore.

The remedy is simple. Uninstall Entware-ng once again, then delete the zypkg file in \\<NAS>\admin\zy-pkgs\, and reinstall, forcing the internal package manager to download again.


Nach oben
 Profil  
 
BeitragVerfasst: Sa 1. Feb 2020, 20:53 
Offline

Registriert: Mi 22. Jan 2020, 02:44
Beiträge: 7
So it worked!

I've reinstalled everything from scratch, installed samba, tried to reproduce the issue - and... It happened again!

But this time I was able to troubleshoot and find the reason.
The hint was in the /opt/var/log/log.nmbd and /opt/var/log/log.smbd files:

Code:
[2020/02/01 13:36:21,  0] (pidfile_create)
  ERROR: can't open /opt/var/run/nmbd-ZyXELSambaReplacement.conf.pid: Error was File exists


Code:
[2020/02/01 13:36:21.050787,  0] (pidfile_create)
  ERROR: can't open /opt/var/run/smbd-ZyXELSambaReplacement.conf.pid: Error was File exists


I've deleted both smbd- and nmbd-ZyXELSambaReplacement.conf.pid from /opt/var/run/, restarted the service and viola - it works again!

So the root cause was - hard reset of the box leaves two ...conf.pid files in the /opt/var/run/ which prevents daemons to start next time.
So the fix is just to manually delete those two files and restart the service.

Thank you for all your help!


Nach oben
 Profil  
 
Beiträge der letzten Zeit anzeigen:  Sortiere nach  
Ein neues Thema erstellen Auf das Thema antworten  [ 26 Beiträge ]  Gehe zu Seite Vorherige  1, 2, 3

Alle Zeiten sind UTC + 1 Stunde


Wer ist online?

Mitglieder in diesem Forum: 0 Mitglieder und 2 Gäste


Du darfst keine neuen Themen in diesem Forum erstellen.
Du darfst keine Antworten zu Themen in diesem Forum erstellen.
Du darfst deine Beiträge in diesem Forum nicht ändern.
Du darfst deine Beiträge in diesem Forum nicht löschen.
Du darfst keine Dateianhänge in diesem Forum erstellen.

Suche nach:
Gehe zu:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Deutsche Übersetzung durch phpBB.de